ConstructieAdvies.nl adviseert sinds 2007 diverse staalframebouwers in Nederland. Bij deze techniek wordt met koudgevormde stalen profielen een compleet casco gebouwd. De techniek is in Angelsaksische landen, Japan en Zweden al behoorlijk ver ingevoerd maar in Nederland is het marktaandeel van staalframebouw nog zeer gering. Het aandeel groeit dankzij de vele voordelen die het concept biedt:
- Goede prijs/kwaliteit verhouding
- K rte bouwtijd
- Beste sterkte/gewicht verhouding dan ieder ander bouwmateriaal
- 100% recyclebaar
- Onbrandbaar
- Anorganisch. Rot niet, splijt niet, kruipt niet en trekt niet krom.
- Droog bouwsysteem, geen vocht in de bouw
- Maatvast. Geen krimp en uitzetting door vochtinvloeden.
- Minder bouwafval
- Minder afhankelijk van weersomstandigheden
- Consistente kwaliteit
- Dunnere gevels/ hogere isolatiewaarde mogelijk
- Maatvast, rechte wanden en haakse hoeken
- Goede prefabricagemogelijkheden
- De consument waardeert over het algemeen staal als bouwmateriaal
- Geen aantasting door ongedierte
- Ongevoelig voor schimmelvorming
- Besparing op fundatiekosten
- In verband met het lage gewicht zijn problemen met zettingen onwaarschijnlijk
- De installaties kunnen eenvoudig in de constructie worden weggewerkt, ook WTW en riool (dit is bij houtskeletbouw erg lastig)
- Kleinere kans op schade bij aardbevingen
stalen C-profielen
De bouwmethode lijkt op de wijze van bouwen in houtskelet. De stalen C-profielen worden op een bepaalde hart op hartmaat gesteld. In tegenstelling tot het bouwen in metselwerk, kan de constructielaag gebruikt worden voor isolatie. Hierdoor zijn vrij eenvoudig erg hoge isolatiewaarden (Rc) te halen. Na het aanbrengen van isolatie worden de profielen aan de binnen- en of buitenzijde voorzien van constructief plaatmateriaal. De wanden zijn daardoor in staat om als schijven te fungeren zodat er doorgaans geen aanvullende stabiliserende voorzieningen nodig zijn. Voor de vloeren en daken wordt een vergelijkbare werkwijze gehanteerd.
Gevelafwerking
Voor de gevelafwerking is in principe alles mogelijk. Traditioneel metselen, beplating of stucwerk. Het systeem is ook uitermate geschikt voor het gebruik van steenstrips. De stenen worden zodanig gezaagd en aangebracht dat het na oplevering niet zichtbaar is dat er met steenstrips is gewerkt. Het voordeel is een nog lichter gebouw, het ontbreken van lateien en geveldragers en last but not least: De gevels zijn dunner waardoor er meer ruimte om te wonen overblijft.
Staalframe en aardbevingen:
Aardbevingen zorgen ervoor dat gebouwen horizontaal (en een beetje verticaal) heen en weer gaan bewegen. Met name de horizontale bewegingen leveren problemen op voor onze traditioneel gebouwde woningen van metselwerk en beton. Grofweg 10 tot 15 % van het totale gewicht van de woning zal door de bewegingen omgezet worden in een horizontale belasting op de woning. Hier gaat het vaak fout, met schade (of erger) tot gevolg. De horizontale belasting die bij aardbevingen ontstaat is normaal gesproken namelijk vele malen groter dan de windbelasting waarmee onze huizen in Nederland worden ontworpen. Hiermee hebben we gelijk een belangrijke reden te pakken waarom een staalframe woning in basis veel beter bestand is tegen aardbevingen dan een woning met een stenen casco, zoals beton en metselwerk. Een staalframe woning is veel lichter in gewicht dan een stenen woning. De horizontale belasting die bij een aardbeving geactiveerd wordt dus ook!
Trekspanningen
Daarnaast heeft staal de eigenschap om trekspanningen op te kunnen nemen. Steen heeft deze eigenschap minimaal waardoor metselwerk snel scheurt en beton gewapend moet worden (met staal). Tevens speelt de wijze van het opbouwen van de casco’s een rol. Bij traditionele bouw is het heel normaal dat we een prefab betonvloer “los” op een gemetselde wand leggen. De zwaartekracht zorgt ervoor dat de vloeren blijven liggen, totdat de aarde gaat beven. Bij staalframe worden alle constructieve elementen vanaf de fundering tot de nok aan elkaar vastgeschroefd zodat bij aardbevingen de onderdelen daar blijven waar we ze willen hebben. En mocht er onverhoopt ooit toch iets helemaal misgaan……..de overlevingskansen bij het instorten van een staalframe zijn veel groter dan in een stenen casco.
Genoeg redenen om in een aardbevingsgebied te bouwen met staalframe (en dan hebben we niet eens gehad over de snelle bouwtijd, de zeer hoge isolatiewaarde, de onbrandbaarheid etc. etc.)